Mellunmäen asemakaava

Mellunmäen asemakaava

Mellunmäessä pidettiin to 20.3. ns. ”kaavakävely”, jossa kaupungin edustajat esittivät, mitä ja miksi alueelle on suunniteltu. Tilaisuudessa oli mukana paljon asukkaita, joka oli ilahduttavaa. Suunnitelmassa nähtiin toki hyvääkin, mutta myös heikennyksiä tilanteeseen.

Suunnittelun tausta on selvä; metron vierelle on tulossa Vantaan raitiotien päätepysäkki. Itä-Helsinki toki itsessäänkin kasvaa pikkuhiljaa, ja on kustannustehokasta tehdä kaupunginosan keskustasta asukasmäärältään sellainen, että se houkuttaa palvelut keskukseen. Suunnitelma on moninainen, ja on toisaalta eduksi, että taloille tulee osin korkeutta, ns. ”maamerkkejä”, mutta oli mielenkiintoista kuulla kaupungin edustajalta, että kovin korkeat talot eivät ole omistusasujien suosiossa, vaan monet asunnot menevät asuntosijoittajien kautta vuokra-asunnoiksi, vaikka alueen sosiaalista pohjaa ja segregaation estämistä on tarkoitus muuttaa lisäämällä omistusasuntojen suhdetta. Suunnitelmat on nähtävissä kaupungin ”kerro kantasi”-palvelussa, ja kävin itse antamassa sinne seuraavan kirjelmän:


Kiitos perusteellisesta esittelystä paikan päällä. Kuullussa esittelyssä oli korostettu sitä, miten kaupat haluavat parkkipaikkoja, ja niitä on sen pohjalta suunniteltu talojen alakerroksiin. Itse olisin enemmän sen kannalla, että koko ”katutaso” tulisi olla parkkitilaa, ja näin saada myös joukkoliikenteen vaihto / liityntäpysäköinti sateelta suojaan.

Joukkoliikennetason päälle saisi tehtyä autottoman kannen, jossa olisi kivijalkamyymälät, aukio, istutuksia, ym., ja mahdollisia leikkipihoja jne. Valitettavasti metron sijoittuminen maanpinnan yläpuolelle tekee sen, että metron aiheuttamasta melusta ei kuitenkaan pääsisi eroon.

Suunnitelman toteutuminen vaikuttaa myös teiden sijoittautumiseen, jossa valitettavana haittana on sekä alikulkutunnelin, kuin myös sillan poistuminen. Näin ei missään nimessä tule olla, vaan kevyen liikenteen turvallinen kulku tulee jatkossakin taata, ei missään nimessä huonontaa, kuten suunnitelma nyt on tekemässä. Päinvastoin, alueen väkilukua ollaan kasvattamassa, samoin kuin ohikulkuliikenne varmasti kasvaa tulevan raitiotien vaikutuksesta, ja sen myötä myös autoliikenne kasvaa, ja on erittäin epäedullinen yhtälö kasvattaa autoliikennettä ja siirtää jalankulkua ja pyöräilyä autoliikenteen sekaan. Toki, on myös hyvä huomioida autoilun jouhea liikkuminen, jota saadaan pidettyä kohtuullisella tasolla, kun mukaan ei tuoda kevyttä liikennettä. Pidetään siis jalankulku ja pyörät eri tasossa, kuin autot.

Paljon oli myös puhetta siitä, mitä suuremmat kaupat haluavat tiloilta, samoin kuin se, mitä toimia oltaisiin laittamassa kiinteistökehittäjän saamaan kortteliin. Kuitenkaan asukkaiden toivomia palveluja: terveyskeskusta, tai kirjastoa, ei näillä näkymin olisi tulossa. Kuitenkin, kortteliin olisi tulossa vanhuksille suunnattua asumista, ja eikö olisi kaikkien etu, että terveyspalveluita, jopa kuntouttavia palveluita olisi saatavilla samasta rakennuksesta, rakennuksesta, johon alueen muutkin ihmiset pääsisivät helposti liikkumaan. Myös Myllypuron kirjaston tapainen ihmisten kokoontumispaikka voisi hyvin sijoittua aukion yhteyteen, tai talojen kivenjalkaan.

On hienoa, että luonto ollaan huomioimassa rakentamisessa, ja ajatus siitä, että lähellä kulkevaa ojaa oltaisiin tuomassa maan alta takaisin näkyville, on hyvä ajatus. Kuitenkin, siinäkin on hyvä muistaa monien esiin nostama asia, eli se, millä saadaan ojan roskaantuminen pidettyä kurissa.


Suunnitelmat ovat nähtävissä: https://kartta.hel.fi/ (kaavoitus ja liikennesuunnittelu -> valmisteilla olevat -> asemakaavat) ja kommentoitavissa https://kerrokantasi.hel.fi/


Tulevaisuuden Helsinki rakennetaan tänään.

Muista seurata kampanjaani sosiaalisessa mediassa, ja tilaa uutiskirje alta saadaksesi uusimmat päivitykset, tapahtumat ja kuulumiset suoraan sähköpostiisi.