Vammaisten Oikeuksien Toteutuminen: Missä Mennään?
Tarvitsemme päättäjiä, jotka varmistavat vammaisten oikeuksien toteutumisen.
Kansainvälistä vammaisten vuosikymmentä vietettiin 1983–1992, ja sen päättyessä YK julisti 3. joulukuuta kansainväliseksi vammaisten päiväksi, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta vammaisten oikeuksista ja elinolosuhteista. YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin 2006 ja astui voimaan 2008. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2016. Yleissopimus velvoittaa jäsenvaltioita takaamaan vammaisille samat oikeudet kuin muillekin ja estämään syrjinnän kaikilla elämän osa-alueilla, turvaa vammaisten oikeudet koko elämänkaaren ajan ja korostaa yhdenvertaisuuden, syrjimättömyyden sekä esteettömyyden periaatteita. Ikävä kyllä sen täysimääräinen toimeenpano on edelleen täällä kesken.
Uusi vammaispalvelulaki 1.1.2025
Nyt, noin kahdeksan vuotta sopimuksen voimaantulon jälkeen, on eduskunta hyväksynyt uuden vammaispalvelulain, jonka on tarkoitus yhtenäistää kehitysvammaisten, sekä vammautuneiden erilaiset palvelut. Lain siis voidaan katsoa tasa-arvoistavan vammaisten asemaa, joka on tietenkin hyvä asia. Kohtuulliset mukautukset ovat keskeinen osa vammaisten oikeuksien toteutumista.
Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien, työnantajien ja palveluntarjoajien on tehtävä mukautuksia, jotka varmistavat vammaisten yhdenvertaisuuden esimerkiksi koulutuksessa, työelämässä ja asiakaspalvelussa. Mukautuksia tulee tehdä yksilöllisten tarpeiden mukaan, ja niiden evääminen katsotaan syrjinnäksi. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat myös keskeisiä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edellytyksiä, ja niihin kuuluvat muun muassa esteetön kulku rakennuksissa, toimivat valaistus- ja kuunteluolosuhteet, saavutettavat julkiset liikennevälineet sekä verkkosivujen esteettömyys.
Kuinka parantaa tilannetta nykyisestä?
Uusi laki määrittää vahvasti vammaisten oikeudet, jolla taataan vammaisille mahdollisuus samanlaiseen elämään, kuin kenellä tahansa pitäisi olla. Kuitenkin, sote-palveluista vastaavat hyvinvointialueet tekevät lain tulkinnat, ja kuten moni muukin laki, myös tämä antaa mahdollisuuksia tulkinnalle. Ja se, mikä laista kokonaan puuttuu, on määritys sille, millä henkilöstömäärällä apua tulee tarjota, jotta oikeudet saadaan taattua. On siis mahdollista, että uuden lain tultua voimaan, kilpailuttaa kukin hyvinvointialue hoidon uudelleen. Ja tämä johtaa siihen että toisaalla vastaava hoito saadaan kolmen henkilön turvin, kun taas muualla se vaatii yhden henkilön avun, ja Tämä johtaa siihen että saadaan hieno ajatus tasa-arvosta taas eriarvoistettua.
Tekemistä siis vielä riittää, jotta kaikilla olisi yhtäläiset oikeudet elää Suomessa, ja on meidän kaikkien vastuulla varmistaa sen toteutuminen.
Tämän vuoksi tarvitaan päättäjiä, jotka edistävät tasa-arvoa yhteiskunnassamme. Jos haluat olla osa muutosta ja varmistaa, että vammaisten oikeudet toteutuvat, äänestä minua ensi vuoden kuntavaaleissa! Yhdessä voimme tehdä Helsingistä entistäkin saavutettavamman ja yhdenvertaisemman paikan kaikille. Minua perustiedoissa onneksi ohjaa yli 20 vuotta vammaispalveluissa toiminut ammattilainen, oma vaimoni!
Tulevaisuuden Helsinki rakennetaan tänään.
Muista seurata kampanjaani sosiaalisessa mediassa, ja tilaa uutiskirje alta saadaksesi uusimmat päivitykset, tapahtumat ja kuulumiset suoraan sähköpostiisi.